۳۰ آذر ، ۱۴۰۰
مدیر کیفیت و نقش آن در آزمایشگاه انجام آزمون با توجه به استاندارد ISO/IEC17025
تعداد بازدید : ۲۶۰۲
کیفیـت در دنیـا مفهومـی نسـبی اسـت. لـزوم بررسـی میزان بـرآورده شـدن الزامات هـر تعریفـی از کیفیت و سیسـتمی بـرای پایـش آن یکـی از ابـزار مـورد نیـاز به منظـور کنتـرل دسـتیابی بـه کیفیت مـورد نظر اسـت.

بـرای شـناخت و درک مفهـوم کیفیـت ابتـدا بایـد آن را از نظـر مشـتریان و چگونگـی کسـب رضایت آنهـا و ارتباط بیـن بهبودمسـتمر بـا مفهـوم کیفیـت تعریـف کرد. کیفیت در دنیا مفهومی نسـبی داشـته و در جوامع مختلـف، تعابیر و سـطوح متفاوتی دارد. بی تردیـد بـرای تعریـف و دسـتیابی بـه کیفیت، لازم اسـت نـگاه ما به مشـتریان و ذینفعان و مصـرف کنندگان هر خدمـت و یا کالا باشـد و حصـول رضایـت مشـتری نیـز بـدون توجـه به نیازهـا و انتظارات آشـکار و ضمنی ایشـان به دسـت نخواهد آمد؛ کـه این نیاز نیـز براسـاس دانـش مشـتری از خود و محیـط اطرافش حاصل می شـود.

 

آزمایشـگاه ها محصـول مصرفـی تولیـد نمی کننـد. خروجـی یک آزمایشـگاه آزمون، به طـور معمـول گواهی و تحلیل و تفسـیر ویـا بـه زبـان سـاده تر، یـک نظر کارشناسـی برای قضـاوت دربـاره یک موضوع خـاص و یک مفهوم اسـت. در آزمایشـگاه های مسـتقردر کارخانه هـا و مراکـز تولیـدی، مشـتری آزمایشـگاه عمومـا خط تولید و سیسـتم کنترل کیفیـت کارخانه اسـت و در بعضی مواقع، خدماتـی کـه به مشـتریان خارج از سـازمان نیز داده میشـود. آزمایشـگاه ها نیازمند سیسـتمی هسـتند که بتواننـد کیفیت محصول خـود را در حـد امـکان تضمیـن و همچنیـن سـطح کیفیت خدمات آزمـون خود را پایـش و ثبت کنند.

 

آزمایشـگاه، یـادآور محیطی اسـت علمـی و تحقیقاتـی کـه در آن بررسـی های زیادی روی مـواد، موجـودات و برهم‌کنش های آنها صـورت می پذیـرد . امروزه اسـتفاده از فناوری هـای پیشـرفته، یکـی از عوامـل مهـم در پیشـرفت کشـورها اسـت. پژوهش هـای راهبـردی، پایه اصلی دسـتیابی بـه دانـش جدیـد و فناوری هـای نویـن اسـت. امـا لازمـه انجـام پژوهشـی صحیـح و دقیق، وجـود آزمایشـگاهی اسـت که بتـوان به نتیجـه آزمون هـای انجـام شـده در آن اعتمـاد کـرد. نتایج حاصـل از فعالیت آزمایشـگاه ها اهمیـت فراوانـی در زندگی روزمـره دارد؛به گونـه ای کـه میتـوان ایـن نتایج را زیربنای توسـعه و قضاوت برای آینده بشـر دانسـت.  اسـتانداردهایی ماننـد 17025 IEC/ISO و 17020IEC/ISO و 15189ISO اسـتانداردهای خـاص و الزامـات عمومـی بـرای اطمینـان از صحـت و دقـت نتایـج فعالیتهـای آزمایشـگاهی و بازرسـی هسـتند؛ بـه همیـن دلیـل سـازمان های ارائـه دهنـده گواهی اعتبـار آنهـا در این زمینـه به معیـاری ویژه وخـاص بـرای تأییـد صلاحیـت نیازمندنـد و این معیـار باید مـورد پذیرش همه باشـد تا مـردم، فعالان اقتصـادی و دولت هـا به نتایج پژوهش هـا، اندازه گیـری ویژگیهـای محصـولات، سلامت فراینـد کاری و نتایـج بازرسـی های یکدیگـر اعتمـاد کننـد. علاوه بر این،فعالیت هـای اقتصـادی حیاتـی یـک کشـور، همچون صـادرات محصولات با کیفیت و سـالم کـه میتواند یکـی از منابع مهـم درآمد باشـد و یـا صـادرات فنـاوری در یـک کشـور، به طـور کامـل، وابسـته به صحـت و دقـت نتایج به دسـت آمـده از بررسـی محصول در آزمایشـگاه ها یـا فرایندهـای بازرسـی اسـت. اتحادیـه بین المللی تایید صلاحیت آزمایشـگاهی با سـابقه ای 30 سـاله بـرای نهادهای تاییـد صلاحیـت آزمایشـگاهی و بازرسـی ایجـاد شده اسـت تـا براسـاس آن تجـارت، آسـانتر و رقابتی تر شـود.

 

هدف اصلـی ILAC اسـتفاده و پذیـرش هـر چـه بیشـتر نتایج آزمایشـگاه ها و شـرکت های بازرسـی تایید صلاحیت شـده از جملـه نتایج آزمایشـگاه های سـایر کشـورها توسـط صنایـع و تدویـن کننـدگان مقررات کشـورها اسـت. هدف این سـازمان با شـعار (یک بار بازرسـی یـا آزمون و پذیـرش در همـه جـای دنیـا) اسـت، تحقـق مییابـد - بدیـن معنی کـه یک آزمـون در آزمایشـگاهی که سـطح کیفی اسـتاندارد بین المللـی را داشـته باشـد در تمـام دنیـا قابـل قبـول خواهـد بـود؛ در واقع یکـی از کارکردهـای اصلـی ارزیابی صلاحیـت، تضمین تبـادل شـرافت مندانه کالا و خدمـات اسـت که وسـیله ای معتبـر برای اثبات ادعـای مربوط به کیفیـت عملکرد و سـایر عناصر مرتبط بـه حسـاب می آیـد.

 

تکویـن فراینـد ارزیابـی انطبـاق و پـس از آن صدور گواهی ثبـت نیز به همین دلیل شـکل گرفته اسـت و جهان بـه طرفـی حرکـت میکنـد که گواهی صادر شـده در هر زمینه، از اعتبار جهانی یکسـانی برخوردار باشـد. امروزه کشـورهای مختلف به منظـور ایفـای نقـش موثـر در فعالیت هـای بین المللـی، پذیرش گواهینامه صادر شـده از کشـور خود و همچنین حصـول اطمینان از صحـت فعالیـت موسسـه های ارزیابـی انطباق و واگذاری بخشـی از تصدی هـا به این موسسـه ها، نهادهای ملـی اعتباردهی و تایید صلاحیـت را ایجـاد و مسـتقر میکننـد؛ در ایـن راسـتا، روشهایـی بـرای اجـرای صحیـح انجـام آزمـون و اسـتفاده از دسـتگاه های آزمایشـگاهی تدویـن شـد که امـروزه به عنـوان ( اسـتاندارد) از آن نام برده میشـود.

نظرات

پاسخ به نظــر بازگشت به حالت عادی ثبت نظر

نظر شما
security code